Sleipner

Åttafotad, stark och snabbare än vinden.
På isländska heter han Sleipnir, som betyder "hal" och "halkig".
Visst är det Sleipner jag talar om. I den nordiska mytologin finns det många spännande och intressanta gestalter. En av dem, är Odens högt älskade, åttafotade häst, Sleipner. Sleipner kan färdas fram överallt, marken, genom havet och i luften. Enligt sägen bär Sleipner stupade krigare till Odens borg i Valhall. Sleipners far heter Svadilfare, som är en gigantisk svart hingst som tillhör en jätte vid namn Bergresen. Jätten Bergresen erbjöd sig att bygga en fästning som skydd kring Asgård, Gudarnas hem. Lyckades han bygga fästningen på en säsong vela han ha solen, månen och Gudinnan Freja som fru.
 
Eftersom Gudarna inte tror att Bergresen skulle klara detta, gick dom med på hans krav. Tack vare jätte- hästen Svadilfares styrka, håller Bergresen på att lyckas med sin fästnings byggnation. Detta gör Gudarna oerhärt oroliga, så dom sänder den sluge Loke för att få jätten att arbeta långsammare.
 
Den sluge Loke förvandlar sig till ett vackert sto, och lockar bort Svadilfare från sin herre. Stoet Loke låter sig betäckas utav hingsten, vilket resulterar i att han föder det magiska fölet Sleipner. 
 
Den hårt arbetande jätten misslyckas med sin uppgift pågrund utav detta, och Loke förvandlar sig åter till människa. Det är nu han ger bort lille Sleipner till den store guden Oden.
 
Den store jätten Hrunger slår vad med Oden om att hans häst rider snabbare än Oden's Sleipner. Självklart förlorar han vadet, och dör senare i kampen mot Tor.

Sleipner är inte ensambarn, utan även syskon med den starka vargen Fenrisulven Fenrir och även Midgårdsormen Jormangandr. Han har även en syster vid namn Hel. Hon är vacker på ena sidan och livlös som ett lik på andra sidan.
 
När Ragnarök kommit, rider Hermod och Sleipner ner till underjorden för att rädda sin herre Oden och Oden's son Balder. I hela nio dagar och nio nätter galloperar de över land, himmel och hav för att komma till underjordens portar som vaktas av Hels hund Garm. Tack vare Sleipners mod, hoppar han över Garm. På sin färd genom underjorden eider de genom djupa raviner fyllda med plågade själar. När de kommit ännu längre ner i mörkrets rike möter de spottande ormar och draken Nidhögg, som suger blod av de som syndat på jorden. Tillslut når Sleipner och Hermod härskarinnan i underjorden vid namn Hel. Hon lovar att släppa Balder om alla levande varelser på jorden släpper en tår för honom. Alla gör det. Nästan. Förutom den ensamma jättekvinnan. Detta resulterar i en fortsatt fängslad Balder, som förblir fängslad till det sista slaget vid tidens ände.
 
I Ragnarök, det sista slaget mellan Gudarna och mörkrets krafter, sägs det att Fenrisulven dödar både Sleipner och Oden.
 
Det sägs att bönder förr i tiden lämnade sin sista kärve säd till Sleipner, ihopp om att Oden skulle passera och inte stanna för att skada dem. På gotländska stenar finns en åttabent häst med välutrustad ryttare avbildad, som antas föreställa Sleipner. Det kan vara så att Sleipners åtta ben är en symbol för hans snabbhet. Även hos Sibiriska shamaner sägs det finnas varelser med åtta ben, som kunde färdas genom himmel och underjord.
 
 
 
 Källa: Snorres Edda, Den yngre Eddan, Prosaiska Eddan.
 Illustration av Viktoria Eriksson ©Kommentarer

Kom ihåg


Trackback