Vardagligt friluftsliv med barn

Tänkte jag skulle skriva ett inlägg om det här med friluftsliv OCH barn.
Två saker som jag vet många kanske tycker verkar väldigt kul, men blir avskräckta då den kombinationen kan framstå som både krångligt och bökig. Och visst är det så, det är krångligt ibland, och bökigt. Men det mesta går faktiskt att lösa med planering!
 
 
Först och främst så beror det på vilken ålder barnet är i, och kanske hur många barn det gäller såklart! Jag kan endast tala från min egna erfarenhet som outdoor- junkie och enbarnsmor, men ska försöka ge lite goda tips ändå för er alla som vill börja vistas mer i naturen med era små. Det gäller att börja smått! Tillslut blir man som mig och kan vara ute själv hela dagarna. 😄
 
1. Vad behöver man?
Har du ett barn, kanske under ett år, är det väldigt enkelt faktiskt. Om du inte redan äger en bärsele, se då till och skaffa en! Sen en schysst ryggsäck på det. Unge fram och ryggan bak. Så körde jag!
 
Har du ett lite större barn, kanske en 2+ se då till att ha en schysst bärstol med bra höftbälte och rejäla remmar för avlastning. Personligen kör jag med märket VAUDE, där jag har tillgångt till förvaring, regnskydd m.m. Det viktiga är att det är rejäl bärstol som är säker för barnet, och bekväm att bära, så köp inte vad som helst. Utan kika runt lite och läs på. 
 
• Klädseln sen då, kör med det sunda förnuftet. Packa extra kläder vid väderomslag. Blöjor för de små, mat, snacks, massa vatten, solkräm, hatt... Bra skor! Inte lika viktigt på en knodd som inte går, men har den hunnit bli självgående vill vi helst slippa det fantastiska skavsårs- gnället.
 
När det gäller dig själv, är det samma där. Extra kläder, kör hellre lager på lager så du kan dra av eller på vid väderomslag eller om du blir svettig, som man för övrigt blir 99.9% av tiden man går med både unge och packning. Bör också påpeka när jag säger kläder, menar jag riktiga kläder, merionull, vindjacka, bra byxor och kängor, etc. Lämna de snortajta jeansen hemma! När man är ute i skog och mark är det funktion som gäller!
 
• Telefon och extra batteriladdare om ni ska ut på en längre tur, att kunna ha tillgång till att ringa är VIKTIGT om olyckan är framme. 
 
• Litet första hjälpen kit har jag alltid med mig, man vet ju inte om man springer in i ett träd eller så. Skämt åsido, men det är faktiskt bra att ha. Åter igen, om olyckan är framme. 
 
• Karta är alltid bra. Alltid! Men åter igen beror det såklart på var ni ska. Ska ni bara några meter från vägen, eller till en slogbod, är det inte nödvändigt om du inte helt saknar lokalsinne vill säga. Ska du gå längre, märk då ut startpunkt, och kolla emellanåt var du befinner dig! Om inte annat är det roligt i efterhand att se hur du har gått under dagen.
 
 
2. Vart ska man gå?
Bred frågeställning, jag vet. 
Men är du inte speciellt van av att vistas i skog och mark, börja med att se om det finns några kortare, märkta vandringsleder där du bor. Om inte, införskaffa karta över området, och se om det finns något spännande och lättillgängligt i din omgivning. Sätt inte upp några gigantiska mål för dagen, börja smått. Huvudsaken är att man tar sig ut och är i naturen med sitt barn!
 
Vill du inte gå så långt, kanske har du fler mindre barn, leta då upp någon schysst slogbod där ni kan elda och grilla vid! Det brukar uppskattas av kidsen! 
 
 
3. Meddela folk i din närhet var du skall gå. Viktig, viktig punkt! Glöm aldrig detta, för åter igen, är olyckan framme är det bra att människor i din närhet vet var du håller hus!
 
4. Ta med en kompis. Känns det inte aktuellt för dig att dra ut själv, ta med en kompis! Kanske någon mer som har barn och vill prova på friluftslivet? Eller varför inte tvinga med en familjemedlem på en riktig skogsdusch? 😉
 
5. Ta pauser. Det behöver både du och barnet, det är otroligt skönt att få ta av sig bärselen/stolen emellanåt, likaså tycker det små att det är roligt att få sträcka på benen lite och utforska omgivningen. Se till att få i er vätska, och fika. Man behöver extra energi!
 
6. Ha uppsikt. Detta tror jag redan de flesta föräldrar redan är duktiga på, men faktiskt, ha riktig uppsikt när ni släpper ner kidsen på backen. Finns mycket spännande att stoppa i munnen utomhus! Likaså att klättra och ramla på!
 
7. Lek och lär. När man är ute med ett lite större barn som är i fasen att börja prata, är vandringen ett utmärkt tillfälle att lära sig ord. Peka på träd, stenar, vatten och berg. Dom lär sig fort, och lägger verkligen saker på minnet tills nästa gång ni är ute!
 
 
- Hoppas ni blev lite inspirerade att ge er ut!Älskvärda minnen - Pinberget

Att vara någons mamma.
Det måste vara den häftigaste men också märkligaste förändringen i livet. Egentligen minns jag inte ens hur livet var innan jag blev mamma, kanske för att jag var så ung. Men en sak vet jag, livet blev både rikare och mer krävande, på ett väldigt bra sätt!
 
Igårkväll satt jag och kikade genom gamla bilder från 2015 och 2016, som idag känns som en evighet sen.
Tiden vi bodde hemma på ön, Astrid var bara en liten knodd, jag var nyss fyllda 20 år. En tid när de flesta i min ålder bodde hemma, kanske hade nått jobb, festade, reste. 
 
Och där var jag, nybliven mamma. 
 
Jag är väl inte den stereotypiska mamman kanske, varken barnrumsinredning eller barnkläder satt högt på min intresselista... och aldrig satt jag min fot i en mammagrupp. Det var inte min grej, inte alls faktiskt.
Jag och Astrid gjorde något helt annat vi. Vi var i skogen var och varannan dag. Och det mina vänner,
var nog den finaste tiden i mitt liv. 
 
 
Den här dagen minns jag så väl. (Inlägget hittar ni här) Ryggsäcken var packad med allt från blöjor, vatten och mat till kamerautrustning. Ungen dinglandes där fram i sin BabyBjörn. Vi skulle till Pinberget. Nu när jag tänker tillbaka så är jag väldigt stolt över både mina ben- och ryggmuskler. Haha!! 
 
 
Vi plockade vildhallon och blåbär, fikade, myste, och upptäckte skogen tillsammans. Varje gång vi var ute såg jag någon ny plats vi skulle besöka tills nästa skogstur. Så himla härligt när man är ute på 'fri' hand, inga stigar eller leder att följa. Bara vi, och kartan! ♥
 
 
Tänk ändå hur många turer efter denna vi har hunnit göra, nu har vi också tillgång till fjällen! Lycka. ♥
 
 
 Viltspaning 2.0

Då var vi där igen då. Dags för viltspaning.
Denna gång med min Jessica!
 
Vi satsade stort ikväll, björn vela vi se. Tji fick vi. fem älgar, två tjäderhönor, en hare och två svanar. Inte helt illa det heller! För att intet glömma, solnedgången vid Lossen. ♥
 
 
Senaste tre fotona ger jag credden till Jessica! Tänk att hon lyckade fånga både mig och fågeln på bild. 😄
Turen fortsatte runt Lossen, första två älgarna blev det inga foton på, kändes lite halvt meningslöst då de försvann så fort upp i granriset.. Däremot fick vi en halvtaskig bild på de andra tre...Men bara två av dem syntes på bilden då den tredje bestämde sig ganska snabbt för att lämna kalhygget när den fick nys om oss.
 
 
Det roligaste med detta var att vi åkte på längst stora vägen, när Jessica (som bör nämnas sitter på andra sidan) utbrister att hon ser älgar på hygget. 
 
-Var!? Var?! Utbrister jag och stannar bilen.
-Ja men dom är ju där, ser du inte hur den rör sig.
 
Nu snackar vi älgar som är riiiktigt långt bort. Men det var väl inget för hökögat bredvid mig..
 
-Backa bilen lite! Kolla där är dom ju.
 
Tog en stund, tillslut fick jag se dem också. Vi parkerade bilen vid sidan och smög upp mot älgarna som var bra långt bort. Resultatet blev en halvtaskig bild, men bildbevis har vi iallafall!
Vi traskade tillbaka till bilen, och svängde in en sista gång för att fota himlens färger. 
 
 
Kvällens roligaste, var helt klart det här:
 
 
Jessicas ultimata val av äventyrsskor. Perfekta för en skogsterräng! 😂
Note: Såhär ska man se ut om fötterna när man är en sann livsnjutare. Nästa gång tar vi med morgonrocken! Med kamouflage såklart.
 
En av svanarna.
 
Snart hemma igen! Sista bilden denna fina kväll.